ورزش Sport



رشته های ورزشی تاکید شده در روایات

برخی روایات انگشت روی نوع ورزش گذاشته و روی رشته‌های ورزش تاکید وتشویق می‌نماید که به برخی ازآنها اشاره می‌گردد:

1- دومیدانی و پیاده روی.


یکی از ورزش‌های عمومی و همگانی دو میدانی وپیاده روی است که بر اساس تحققات پزشکی سالم‌ترین و مفیدترین نوع ورزش به حساب می‌آید، شهید دکتر پاک نژاد در باره‌ی اهمیت پیاده روی از نظر اسلام چنین می‌نگارد: «اسلام پیاده روی را در ردیف غذا خوردن شمرده است، خوردن را برای زنده ماندن ضروری می‌داند و فرهنگ بدنی (ورزش) را نیز لازمه‌ی زندگی دانسته است. عالی‌ترین ورزش اسلامی که می‌توان از آن نام برد، پیاده روی است تا جای که سعی بین صفا ومروه و طواف خانه خدا، خود نمادین و تمثیلی از پیاده به سوی حق است. صرف نظر از پیاده روی که به نظر قرآن نمی‌توان آن را ورزش نامید بلکه از ضروریات زندگی باید محسوب گردد».(1) رسول گرامی اسلام در این زمینه می‌فرماید: «کُلُّ شی ءٍ لَیسَ مِن ذِکرِاللهِ لَهوٌ وَ لَعِبٌ إلّا أن یَکونَ أربَعَۀً: ملاعبه‌ی الرَجُلِ إمرأتَهُ وَ تَأدیبُ الّرَجُلِ فَرَسَهُ وَ مَشیُ الرَّجُلِ بَینَ الغَرَضَینِ وَ تَعلیمُ الّرَجُلِ السباحه‌ی؛ (2) هرچیزی که در آن یاد خدا نباشد برای انسان، پوچ و بازیچه بیهوده است، مگر در یکی از این چهار چیز: بازی مرد با همسرش، تربیت اسب، پیمودن فاصله بین مبدأ و مقصد (پیاده روی ودو میدانی) و فراگیری شنا».

2- کشتی.


کُشتی نیز یکی از ورزش‌های اسلامی است که دارای سابقه طولانی ومنایع تاریخی است برخی گفته‌اند این ریشته‌ی ورزشی یادگار انبیاء و یکی از هنرهای حضرت آدم بوده است. حضرت ابوطالب پدر بزرگوار حضرت علی (علیه السلام) پسران خود و برادر زاده‌هایش را جمع نموده و آن‌ها را به کشتی گرفتن با همدیگر تشویق می‌کرد و حضرت علی (علیه السلام) که در آن زمان کودکی بیش نبود در این مسابقه شرکت کرده و سر انجام پیروز میدان بر می‌آمد و هر بار پدرش می گغت: «ظَهَرَ علیٌ» یعنی «علی پیروزشد» و از این جهت آن حضرت را «ظهیر» یعنی «همیشه پیروز» نامید. وهمچنین دو سید جوانان اهل بهشت یعنی امام حسن وامم حسین (علیهما السلام) در حضور جد بزرگوارشان کشتی می‌گرفتند و رسول گرامی اسلام آن‌ها را تشویق می‌فرمود. (3).

3- نیزه زنی.
یکی از فنون رزمی سابق واز ریشته های ورزشی زمان حاضر «نیزه زنی» است. شیرمردان سپاه اسلام و رزم جویان جان بر کف میدان نبرد، این فن را آموزش می‌دیدند وبلد بودند، شیر بیشه شجاعت ویه تاز میدان نبرد حضرت علی (علیه السلام) و فرزندان برو مندش متخصص این فن بودند. چنانچه در روز عاشورا هنگامی که حضرت ابو الفضل (علیه السلام) به دستور برادر امام حسین (علیه السلام) راهی شریعه فرات شد نیزه‌ای در دست گرفت، در حال که چهارهزار نفر جنگجو اطراف فرات را محاصره کرده بودند خود را به قلب لشکر زد و آن‌ها را متفرق ساخته وهشتاد نفر را به خاک هلاک افکند و خود را به آب فرات رسانید. (4).
حضرت علی (علیه السلام) فنون نیزه زنی را به سربازان خویش نیز آموزش می‌داد چنانچه در نهج البلاغه آمده است: «وَ التَوُوا فی اَطرافِ الرِّماحِ فَاِنَّهُ أَموَرُ للأسنه‌ی؛ (5) در برابر نیزه‌های دشمن، پیچ و خم به خود دهید که نیزه‌ها را می‌لغزاند و کمتر به هدف اصابت می‌کند.».

4- شنا.

بر اساس روایات «شنا» نیز از ورزش‌های مطلوب و دوست داشتنی در دین اسلام است و برای یادگیری این ریشته ای شنا تأکید فراوان نموده است. در روایت آمده است که پیامبر اسلام (ص) فرمود: «عَلِّمُوا أولادَکُم السَّباحَةَ و الرِّمایِة؛ (6) شنا وتیر اندازی را به فرزندان خودتان بیاموزید».

5- اسب سواری و تیر واندازی.


اسب سواری وتیر اندازی از ورزش‌های مطرح مورد علاقه مسلمانان است بطورکه فقها و مراجع دینی در کتاب‌های عملیه بابی را تحت عنوان «سبق و رمایه» مطرح نموده و به مسائل پیرامون ان پرداخته‌اند و حتی شرط بندی و مسابقه دادن در این نوع ورزش را جایز شمرده‌اند. (7) در روایات معصومین (علیهم السلام) نیز تشویق و تاکید فراوانی نسبت به فرا گیری این دو نوع ورزش به چشم می‌خورد، چنانکه رسول خدا (ص) می‌فرماید: «أَحَبُّ اللَّهوِ إلى اللَّهِ تَعالى إجراءُ الخَیلِ وَ الرَّمیِ؛ (8) بهترین بازى‏ها در پیش خداوند متعال مسابقه‌ی اسب دوانى و تیر اندازى است».و انواع ورزش‌های دیگر که به علت اختصار و عدم گنجایش این نوشتار از آن خوداری می‌شود با توجه به مطالب فوق، روشن می‌شود که هیچ مکتب و آئینی در جهان وجود ندارد که به اندازه اسلام، به صحت، سلامتی و شادابی انسان‌ها اهمیت داده باشد.

نیم ساعت پیاده‌روی در روز برای سلامت قلب مفید است!


دکتر اکبر نیک‌پژوه  متخصص طب پیشگیری و پزشکی اجتماعی درباره‌ ارتباط میان ورزش و تاثیر آن در کاهش استرس و بیماری‌های قلبی گفت:


فعالیت منظم جسمی برای سلامت روانی بسیار مفید است

درباره تاثیر استرس در بروز بیماری‌های قلبی عنوان کرد: علاوه بر عوامل اصلی ابتلا به بیماری قلبی نظیر کلسترول و فشار خون بالا، عدم فعالیت جسمانی، استعمال سیگار و دیابت، استرس یا تنش عصبی نیز ممکن است یک عامل تاثیر‌گذار در بروز بیماری‌های قلبی باشد. بررسی اثر استرس بر روی سلامت قلب و ارزیابی کمیت استرس دشوار است چرا که افراد مختلف سطوح متفاوت استرس را دارا هستند و هم‌چنین پاسخ‌های مختلفی به استرس می‌دهد.

 با بیان این که محققان اثبات کرده‌اند که استرس به روش‌های مختلفی می‌تواند بر روی سلامت قلبی فرد اثر بگذارد، بنابراین بدن در شرایط استرس هورمون‌هایی را ترشح می‌کند که موجب افزایش فشار خون می‌‌شود. هم چنین شرایط استرس‌ ممکن است ضربان قلب را نیز افزایش دهد و در نتیجه قلب به اکسیژن زیادی نیاز پیدا کند.در برخی افراد مبتلا به بیماری قلبی این افزایش نیاز به اکسیژن می‌تواند منجر به درد قفسه سینه (آنژین) شود. با اشاره به این‌ که افراد مختلف در هنگام مواجه به استرس برای کاهش آن، روش‌های مختلفی نظیر پرخوری، استعمال سیگار و مصرف بیش از حد الکل را در پیش می‌گیرند که این خود باعث آسیب‌زدن به دستگاه قلبی و ریوی افراد می‌شود، می توان بیان کرد باید در نظر داشت که هر انسان به شکل متناوب و یا در موقعیت‌های مختلف دچار استرس می‌شود. استرس ممکن است به شکل درد یا مشکل مقابله با عفونت‌های خفیفی نظیر سرما‌خوردگی، بی‌خوابی یا اضطراب احساس شود.

ضمن تاکید بر این‌ که فراگیری مدیریت استرس برای سلامتی مفید است، محققان روش مختلفی را برای کنترل استرس توصیه می‌کنند، اما لازم است تحقیقات بیشتری دراین باره صورت پذیرد.با اشاره به این که مدیریت استرس باید یکی از کانون‌های توجه و پراهمیت تغییرات سالم در شیوه‌‌های زندگی مثل سطح کنترل فشار خون، کاهش وزن در صورت نیاز، ورزش منظم و قطع استعمال دخانیات باشد، می توان بیان کرد افسردگی ممکن است با استرس مرتبط باشد. البته باید توجه داشت که احساس درجات اندکی از افسردگی و ناراحتی پس از حمله قلبی یا سکته مغزی طبیعی است.

اگر علائم افسردگی را در خود مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید،  شاید در صورت نیاز روانپزشک برای شما درمان‌های دارویی و مشاوره را پیشنهاد کند که طی دوره کامل درمان ضروری است.درباره‌ ارتباط میان ورزش و استرس می توان گفتفعالیت منظم جسمی برای سلامت روانی بسیار مفید است. فعالیت جسمانی حتی به عنوان برنامه‌ درمانی برای مشکلات سلامت روانی مانند افسردگی در نظر گرفته می شود.

افرادی که از لحاظ جسمانی فعال‌تر هستند، روحیه مثبت، اعتماد به نفس و توانایی بیشتری در رفع مشکلات روزانه خود دارند حتی ورزش ساده‌ای مانندپیاده‌روی نیم‌ ساعته در طی روز برای سلامتی قلب مفید است و در رفع حس تنش و استرس به فرد کمک می‌کند.

ونیز قابل ذکر است که بر اساس تحقیقات انجام شده:

پیاده‌روی منظم خطر حمله قلبی را 90 درصد کاهش می‌دهد

دو پژوهش جدید در آمریکا نشان می‌دهد که پیاده‌روی منظم می‌تواند تا حد بسیار زیادی خطر ابتلا به افزایش فشار خون و برور حملات قلبی را کاهش دهد.
نخستین پژوهش روی بیش از 300 هزار نفر انجام شد که بیشتر از 10 سال سن داشتند. این تحقیقات نشان داد: میزان حملات قلبی در افرادی که به مدت دست کم 30 دقیقه در روز در طول پنج روز هفته پیاده روی می کردند – نسبت به افرادی که اصلاً پیاده‌روی نمی‌کردند- حدود 90 درصد کاهش یافت.دومین تحقیقات نیز نشان داد: احتمال ابتلا به فشار خون در افرادی که به مدت 30 تا 70 دقیقه در روز در طول پنچ روز هفته پیاده روی می کردند –نسبت به افرادی که پیاده روی یا هیچ ورزش دیگری انجام نمی دادند- به میزان 85 درصد کمتر بود.

No comments:

Post a Comment